Herbestemming Kerkruïne Westmeerbeek

geplaatst in: Geen categorie | 0

U kan het interview hier terug zien. (RTV)

Gemeentebestuur Hulshout lanceert samen met Kempens Landschap een partneroproep

In het centrum van Westmeerbeek staat een merkwaardig gebouw: de ruïne van de in oorsprong 15de eeuwse Sint-Michielskerk. Het beschermd monument is eigendom van het gemeentebestuur die er nieuw leven in wenst te blazen. Via een partneroproep kunnen geïnteresseerden hun ideeën en visie voor de herbestemming en exploitatie van de kerkruïne kenbaar maken.

De ruïnes van de laatgotische Sint-Michielskerk bevinden zich in een rustig binnengebied bij een parking en speelplein aan de Netestraat in het dorpscentrum. De begroeide gewelven met bak-  en ijzerzandsteen spreken tot de verbeelding. Naast de kerk ligt een graspleintje waar vroeg een kerkhof was. Vlakbij bevindt zich ook het historische Ceusterhuys. De gemeente wil de toekomst van dit geheel veilig stellen door een nieuwe invulling te geven aan het monument en zijn omgeving. Parallel hieraan staat een restauratie en consolidering van de ruïne op de planning.

In dit proces wordt de gemeente bijgestaan door de landschapsvereniging Kempens Landschap. Deze organisatie heeft de voorbije jaren namelijk al heel wat ervaring en expertise opgedaan bij herbestemmingsprojecten van erfgoedsites. Samen werd er besloten een eerste partneroproep te lanceren om een private partner te zoeken die een idee in de ruïne wil realiseren.

U vindt hier het oproepingsdossier

Kerkruine

Laat een reactie achter